PsyRadio

psyradio * fm - Small A1

joi, 5 iulie 2012

Teoria relativitatii in cuplu

     Vazand de cand nu am mai reusit sa postez pe blog, imi dau seama ce roller-coaster a fost anul care a trecut...
     Acum insa am intrat intr-o noua etapa a vietii mele, prin urmare revin cu drag la ceea ce imi place sa fac: expunerea gandurilor/ideilor personale pe blog, intr-o forma coerenta pentru ochiul public :))
Subiectul care a castigat maratonul gandurilor cu care m-am trezit azi dimineata face referire la relatiile de cuplu si la relativitatea de care sunt inconjurate. Este o tema care inevitabil imi trece prin minte cand aud de persoane care se cearta cu prietenul/prietena, pe motive de....schimbare de atitudine in cadrul relatiei.
Astfel, cum relativitatea este prezenta in tot ce ne inconjoara, consider ca ar fi ideal sa fim constienti de ea chiar si in cuplu.
Stiu ca majoritatea persoanelor care se afla intr-o relatie (de mai mult de 6 luni sa zicem) merg pe principiul - sunt impreuna cu persoana asta la bine si la rau, va fi alaturi de mine oricand de acum incolo, we are committed to each other, etc etc.
Ca de obicei, teoria ca teoria, dar practica ne omoara, este foarte interesant de observat ce se intampla cand acest echilibru este afectat de o schimbare neprevazuta - lucrurile tind sa o ia razna rapid.

     Fac o mica paranteza, un gen de disclaimer: vorbesc aici de majoritatea cazurilor, nu consider ca cele ce urmeaza se aplica oriunde, pentru oricine. Sunt bucuroasa ca mai exista pe lumea asta si persoane constiente de ce li se intampla, care nu se incadreaza in tema acestui articol ;)

     Revenind la subiect,  nu poti intra intr-o relatie pornind de la ideea ca lucrurile vor fi OK mereu. Ai fi naiv sa crezi asta si cu toate acestea, este o greseala pe care multi o fac, deoarece creierul este un mecanism care ravneste dupa modele si dupa lucruri bine trasate, gata cunoscute. Astfel, daca totul este bine o perioada si dintr-o data intervine ceva, pe care nu l-ai prevazut, mintea va activa imediat anumite strategii de protectie, astfel incat sa reduca disconfortul creat de cealalta persoana in interiorul cuplului.

     Sa luam un exemplu: el incepe sa se indeparteze de ea, din motive necunoscute la prima vedere. Ea, nestiind de unde vine aceasta schimbare de atitudine, nu stie cum sa reactioneze si prin urmare intra in actiune Eul fals, care o determina sa devina fie victima, fie agresor. Mai exact, fie incepe sa se planga de aceasta schimbare si sa incerce sa readuca lucrurile pe fagasul cunoscut si comod, fie incepe sa reproseze si sa incerce prin 'violenta' sa faca acelasi lucru. Mai e si optiunea negarii, cand pretinzi ca totul este OK, in asteptarea ca totul sa se schimbe de la sine.
Ce pierdem din vedere in astfel de situatii este ca nu trebuie sa incercam sa readucem lucrurile pe fagasul cunoscut, doar din frica de necunoscut. Recomandarea mea este ca mai intai sa acceptam ceea ce se intampla, pentru ca la urma urmei, schimbarea face parte din viata.

     Astfel, dupa ce devenim constienti de starea de fapt in care ne regasim la nivel de cuplu, putem vedea daca putem face noi personal ceva ca sa schimbam lucrurile, sau daca schimbarea depinde doar de cealalta persoana, caz in care cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ii oferim suportul de care are nevoie pentru a trece peste perioada respectiva. Asta poate implica si detasarea de celalalt, daca vorbim chiar si de decizia de despartire.

     Un element decisiv in abordarea unei astfel de atitudini este sa fii cat mai constient de tine si de ceea ce vrei. Consider si mereu o voi face, ca o persoana nu se poate implica 100% intr-o relatie, facandu-si planuri de viitor, pana nu este 100% bine cu el. Nu poti ajunge sa afirmi ca iubesti cu adevarat pe cineva pana nu te cunosti si nu te accepti pe tine complet. Facand asta, ideea ca totul este oricum relativ in viata, te poate scapa de multe suparari si sentimente urate, in momentul in care intervine ceva care sa strice echilibrul creat.
Nu spun sa nu te atasezi de cineva sau sa nu iti faci planuri de viitor, ci doar sa nu te identifici complet cu aceste ganduri/planuri. Identificarea cu lucrurile exterioare noua este hobby-ul eului fals, caruia ii place maxim sa se joace cu gandurile noastre cand ceva se schimba.

     Subiectul acesta poate fi dezbatut mult mai mult decat am reusit eu in aceasta postare, insa nu este intentia mea de a scrie lucrari savante, ci doar de a expune cateva idei :)
     Ca o concluzie la cele de mai sus - nu luati niciodata nimic ca atare, mai ales in cuplu, unde tentatia de a face asta e cea mai mare. Schimbarea ne face sa evoluam, uneori chiar si fara sa fim constienti de asta de la inceput.

PS: Mai multe despre teoria Eului Fals  - "Puterea prezentului", de Eckhart Tolle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu